19.03.2024 - Sinop'tan Habere Hoş geldiniz

SİNOP HEYETİNDEN ALMANYA VE DANİMARKA’YA ARAŞTIRMA ZİYARETİ

SİNOP HEYETİNDEN ALMANYA VE DANİMARKA’YA ARAŞTIRMA ZİYARETİ
REKLAM ALANI

Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunması için AB-Türkiye Sivil Toplum İşbirliğinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Almanya ve Danimarka’daki bilim insanları ve çalışma alanlarına araştırma ziyareti gerçekleştiren Sinop heyeti bir haftalık programı tamamlayarak yurda döndü. 

Araştırma gezisi gurubunda; Proje Genel Koordinatörü Ümit Aydın, Teknik Koordinatör Prof. Sabri Bilgin, Kerim Cevahir (Tercüman), Sinop Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Su Ürünleri Mühendisi İlyas Demir Bilgili, projenin Romanya Koordinatörü ve Mare Nostrum adlı STK’nın temsilcileri Biyolog Costin Timofte ile Biyolog Marian Paiu ve Coğrafya Uzmanı Angelica Paiu yer aldı. 

Ziyaretler kapsamında Almanya’daki bilim insanları Hannah Sliwka ve Till Holsten ile bir araya gelen heyet, balıkçılar ile yapılan gönüllülük anlaşmasının sunumunu yaptı. Bu anlaşma öncesi balıkçılarla kurdukları iletişim ve ikna çalışmalarından bahseden heyet, PAL cihazının tedarik edilmesi ve dağıtılması aşamasından söz etti. Heyet üyeleri, Pal cihazlarının finansmanının Balıkçılık vergisi yoluyla, olta balıkçıları tarafından ödenen paradan ve Avrupa Birliği aracılığıyla alınan hibelerden sağlandığını belirtti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Till Holsten, Alman Baltık sahillerinde bulunan ölü yunusların sayısı yılda 100 ila 150 arasında olduğunu, bu sayının yüzde 30’a kadarı balık avından kaynaklandığını söyledi. Till Holsten, Büsum’da sadece çok az sayıda, (yılda 10’dan az yunus,) balıkçılar tarafından doğrudan veterinerlere teslim edildiğini, bu sayıyı arttırmak için, balıkçılar tarafından veterinerlere teslim edilen yunusu getiren balıkçının kim olduğunun kaydı yapılmadığını ve o kişiye getirdiği yunus başına 100 Euro para verildiğini dile getirdi.

Gezi sırasında heyet bir balıkçı teknesini de inceledi. Ağlarda takılı PAL cihazının aktif olduğu, bir hidrofon (su içerisindeki sesleri kaydeden cihaz) vasıtasıyla kullanma ve denetleme yöntemleri gösterildi. Balıkçı Thomas Dietrich kendi küçük balıkçı teknesinde nasıl avlandığını anlatırken, PAL cihazı kullandığından bu yana balık ağlarına yunusların takılmadığını söyledi.

Bir hafta süren teknik incele sırasında heyet birçok bilim insanı, enstitü ve merkezi ziyaret ederken, sektörle ilgili müze ve sektör temsilcileri ile de görüştü. Oldukça ilginç ve renkli temaslarda bulunan heyet bir haftalık ziyaret ardından yurda döndü.

HABER : GÜLENAY AKTAN

KAYNAK : VİTRİN HABER

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ